Felgyorsult világunkban a trendek is nagyon gyorsan változnak. Szerencsére vannak olyan alapértékek, melyek nem mennek ki a divatból.

A BEVLO tavaszi design/enteriőr szakmai napján friss és hiteles képet kaphattam az idei és jövő évi divat alakulásáról.

Várhatóan mind anyagok és színek tekintetében a természet és ezen belül is a vizek világa adja majd a fő témát.

Ha megnézzük a ruhák és öltözködés terén kialakuló trendeket, láthatjuk, hogy ezek sorra beszüremlenek a lakberendezés területére is. A 21. század technológiai felfedezései szintén nagy szerepet kapnak mind a színek és motívumok, mind az anyaghasználat terén.

Minták vonatkozásában a következő lesz az irányadó:

Digitális reflexiók, holografikus fények (mint a vízfelszínen a vízben) ennek köszönhetően áttetsző, fólia-szerű anyagok, tükröződő felületek, techno organikus virágminták és állatminták,  lézervágott anyagok.

A következő anyagok lesznek most a legmodernebb vonulat:

Áttetsző selymet utánzó textilek, extravagáns virágok,holografikus minták, igazgyöngy szerű csillogó felületek, jacquard, csipke, hímzett felületek, rugalmasságot sejtető technikai anyagok.

A természet kapcsán még két nagy téma kap helyet az egyik a környezettudatosság illetve a bolygó védelme, a másik a Hold mint égitest és annak motívumai színei és itt is bejön a technológiai vívmányok vonulata.

Színek: HOLD színei, monokróm színek, füstös kékek, fehérek szürkék

Anyagok-felületek: durva struktúrák, részlet gazdag felületek, 3-4 D hatások (új technológia az anyaggyártásban), kristályszerű becsillanások, geometriai mintázatok, 4D intelligens textilek – önmaguktól formálódó textilek, új festéstechnológiák, organikus anyagok használata,

Jó hír a hagyomány és környezet tisztelőinek, hogy újra divat a természet felfedezése. Nagyon jelentős szerepet kap manapság a természetes anyagok illetve a fenntartható és újrahasznosító technológiák használata az ipari gyártásban, és ez a lakberendezési trendekben is megjelenik.

Az a legszenzációsabb, hogy mivel a természet a világ minden táját valami hasonlót jelent az emberek számára illetve a technológia fejlődése is nagy szerepet kap, ezért szerintem minden ízlés megtalálja a neki való lakás dekorációt. Az is, aki a nőies inkább természetesen érzéki hangulatokra vágyik és az is, aki a férfias magasabb szintű nyersesség felé szeretne elmenni.

Így amivel most sokszor fogunk majd találkozni a következők lesznek: virágzás és rothadás, új típusú kérgek, fás megjelenés,  a vadvilág kifinomult álcázása luxus környezetben, állatvilág részletei, hal motívum megjelenése, zöld színek, fa kéreg, növények megjelenése a lakáskultúrában.

Aki most tervezi, hogy lakást vesz vagy újít jó, ha figyelembe veszi a jövő irányvonalainak alakulását, hogy mire új otthona megvalósul ne legyen idejét- és divatjamúlt. És végül, de nem utolsó sorban, amit mindig javasolni szoktam kedves ügyfeleimnek: Fontos, hogy a fixen felragasztott burkolatok és a tartós berendezési tárgyak tekintetében olyan nemes anyagokat és színeket válasszunk, melyek nem mennek ki a divatból. A kiegészítőket, textileket lecserélve azonban könnyen és viszonylag kedvező áron megfrissíthetjük lakásunk enteriőrjét.

 

Göcző Szilvia

építészmérnök-lakberendező