A minap elgondolkodtam azon mi is az tökéletes élettér mérete mondjuk egy átlag 4 tagú család számára. Mivel az ember legjobb modellje a saját családja megvizsgáltam hát az enyémet.

Hány m2-től kezdődik a luxus?

Négyen lakunk egy kb.125 m2-es házban, amit mi ideális méretnek tartunk. Az tökéletes méret vonatkozik a kényelemre és a fenntarthatóságra is. Ám ha részletesebben megvizsgáltam mekkora is pontosan a mindennapi életterünk, kiderül, hogy ez csak 60 m2-re korlátozódik. Vagyis mondhatjuk, hogy a rendelkezésre álló terület felét csak időnként vagy csak alvásra használjuk. Ez a 60 m2 tartalmazza a konyha-étkezőt, nappalit és egy fürdőt valamint egy dolgozó sarkot, amit egy számítógéppel kiegészítve felnőttek és gyerekek igény szerint használhatnak, általános és mindennapos használatra.

Életünk 85 százalékát itt éljük mind a négyen. Felmerül hát a kérdés minek a többi 60 m2 ? Ez már a luxus kategória, vagyis még egy fürdő, mindenkinek külön hálószoba, tároló a ruháknak, háztartási és kamra helyiség valamint külön dolgozó a felnőtteknek.

Fészekrakó nemzedék

Mai dráguló ingatlanos világunkban és környezettudatos hozzáállásunkkal törekszünk minimalizálni költségeinket és fogyasztásunkat is. Ezzel elengedhetetlenül minimalizáljuk életterünket is. A mai fiatal fészekrakó nemzedék felfogása és a technikai lehetőségek megoldást nyújtanak arra, hogy igen kicsi alapterületű lakásban is létrehozhatunk 21. századi komfortot, mely minden igényt kielégít. Mégis a bekerülési és fenntartási költségek a kis alapterülettel csökkennek, valamint lehet, hogy mostanság fontosabb hogy egy jó környéken legyen az ingatlan, mint hogy óriás alapterületű legyen.

Én nagy üdvözlője és pártolója vagyok ennek a felfogásnak. Nem biztos, hogy egy saját ingatlanért ahova a dolgozó ember hétköznap csak aludni tér haza, egy életre el kell adósodnunk. Ezen kívül lehet, hogy a pénzünket manapság inkább költjük jó minőségű anyagokra és frappáns műszaki megoldásokra, de kis mennyiségben.

Aztán ha a mini lakásunk költségei nem zérózzák le a pénztárcánkat, költhetünk olyan élményekre is (utazás, kultúra, különlegességek, hobby) melyek örökre a miénk maradnak.

Szakmai szemmel azért jó mini lakást tervezni, mert apró helyen tudjuk igazán kibontakoztatni kreativitásunkat és szakmai tudásunkat. Itt mindent be kell vetnünk, hogy lakberendezőként a maximumot hozzuk ki a minimum alapterületből.

Göcző Szilvia
építészmérnök-lakberendező